پیشکسوت: کارشناسان فرانس شبکه تلویزیونی فرانس24 تصريح کردند بشاراسد از شانس بسياري براي غلبه بر اوضاع بحرانی در سوريه برخوردار است و شرايط بين المللي به نفع حکومت وی است.
به گزارش این شبکه تلویزیونی، شکوفايي سياسي در جهان عرب به شکلگيري نهضت اعتراضي بيسابقهاي در سوريه منتهي شده است. در اين شرايط اين سوال مطرح مي شود که آيا بشار اسد رييس جمهور جوان سوريه ميتواند دولت اين کشور را که به داشتن رویهای سختگیرانه و پلیسی شهرت دارد و به حمايت همسايگان خود اميدوار است نجات دهد؟
سرنگوني دولت بشار اسد شرايط را به طور کلي در خاورميانه تغيير خواهد، درگیری اسرائيل، ايران، لبنان و خطر اسلام گرايي از جمله مشکلات منطقه در صورت سقوط دولت بشار اسد خواهند بود.
ژان ايو مواسرون کارشناس اقتصادي موسسه تحقيقات براي توسعه فرانسه در پاسخ به اين سوال که آيا دولت بشار اسد با خطر سرنگوني رو به رو است، گفت: به طور قطع روند شکوفايي جهان عرب در سوريه متوقف خواهد شد. وي گفت: شرايط کنوني به گونهاي است که به بشار اسد اجازه اعمال فشار را ميدهد.
از يک سو جامعه بين الملل به شدت درگير شرايط ليبي است، باراک اوباما رييس جمهور امريکا فعاليتهاي انتخاباتي خود را آغاز کرده است، نيکلا سارکوزي رييس جمهور فرانسه هم مشغول رسيدگي به اوضاع ليبي و ساحل عاج است؛ از اين رو به نظر نمي رسد جامعه بينالملل قصد مداخله نظامي و يا اعمال فشار بيشتر در سوريه را داشته باشد. از سوي ديگر بشار اسد در ميان اعضاي حزب بعث به عنوان حزب حاکم بر سوريه رهبري جوان و شاخص اصلاحات محسوب مي شود.
محمد عجلاني استاد مرکز تحقيقات راهبردي و ديپلماتيک فرانسه نيز در این برنامه تلویزیونی افزود: يکي ديگر از نقاط مثبت بشار اسد براي پيروزي بر مخالفان اين است که مخالفان قدرت چنداني ندارند. وي گفت: نهضت شکل گرفته در سوريه نهضتي کاملا مردمي و خودخواسته است که براي تغيير در شرايط زندگي شکل گرفته است.
در اين نهضت دولت خودمختار آزادي بيشتر و يا خدمات آموزشي بيشتر مطرح نشده است به علاوه اين نهضت از هيچ حمايت خارجي هم برخوردار نيست، از اين رو بشار اسد با نهضتي رو به رو است که مانند نهضتهاي مردمي در تونس و مصر قوي و سازماندهي شده نيست. عجلاني تاکيد کرد نهضت مردمي مصر هنوز در اين کشور همهگير نشده و مردم تنها در برخي شهرها مانند درعا قيام کردهاند.
وي در ادامه اذعان داشت سوريه به عنوان يکي از متحدان ايران و حزب الله لبنان يکي از عوامل کليدي ثبات منطقه محسوب ميشود، بنابراين غرب به سوريه براي آرام کردن مناقشات خاورميانه نياز دارد، اما اين در حالي است که سوريه گاهي مزاحمت هايي نيز براي غرب ايجاد مي کند.
مواسرون در بخش دیگر از این گفتوگوی تلویزیونی گفت: شرايط ايران، اسرائيل و سوريه به گونهاي است که در نهايت بايد گفت بهتر است شرايط خاورميانه تغيير نکند و يا روند اين تغييرات بسيار کند باشد. اين کارشناس فرانسوي در ادامه افزود: اما در نهايت به نظر نميرسد سرنگوني احتمالي دولت بشار اسد تغيير عمدهاي در منطقه ايجاد کند، زيرا هم اکنون اعتراضهاي مردمي در سوريه کاملاً داخلي است مردم خواهان زندگي بهتر و پايان يافتن فساد اقتصادي هستند، در اين شرايط مردم به مسئله اسرائيل توجهي ندارند.
وي در پایان این گفتوگو تاکيد کرد: مردم حتي به اسلام گراياني مانند اخوانالمسلمين که در سوريه حضور دارند توجهي نشان نمي دهند و تنها خواهان زندگي فردي بهتري هستند.